czwartek, 15 stycznia 2009

W amoku: Krem kawowo-czekoladowy


W amoku wpadłem do kuchni, chcąc zaparzyć sobie kawy, gdyż miałem w perspektywie ciężkie, wieczorne brnięcie przez grzęzawiska i zasieki wiedzy. Wciąż jednak mając przed oczami artykuł o kawie z najnowszej Kuchni, postanowiłem swoją porcję tego napoju najpierw rozcieńczyć nieco mlekiem, a następnie zagęścić czekoladą. Wyszło zgoła co innego… Ważne jednak, że przygotowanie nie zajęło zbyt wiele czasu, a efekt był aż nadto zadowalający. Dlatego wszystkim zapracowanym i pochłoniętym nauką polecam Szybki Kawowo-Czekoladowy Krem Wzmacniający!

Składniki:
2 filiżanki godziwego espresso
¾ kubka mleka
40 g czekolady (mniej niż połowa tabliczki) deserowej
10 ml rumu
łyżka cukru demerara
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Zaparz kawę. Większą część mleka zagotuj z kawą, w mniejszej rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Do mleka i kawy wlej rozrobioną mąkę i raz jeszcze zagotuj, ciągle mieszając. Rozpuść w kremie czekoladę, wymieszaj starannie. Dodaj cukier i rum – wymieszaj raz wtóry. Przy apetycie na dno salaterek możesz włożyć biszkopty, kruszone herbatniki lub ciasteczka maślane. Pozwól kremowi nieco przestygnąć i jedz.

Powodzenia!
kulinaria

Brak komentarzy: